STICHTING BROERSMA IS NIET MEER (per augustus 2017)
De productie ZAALVOLVERHAAL wordt nog wel gespeeld door Rita Spijker e.a.
Neem hiervoor contact op met ritaspijker@gmail.com Hallo @llemaal


Jullie zijn op een of andere wijze betrokken geweest bij ons theaterwerk onder de paraplu van Stichting Broersma: als medewerker, bestuurder, werkgever, subsidiegever of toeschouwer van ‘De Broertjes’ of ‘Theater Rob Heiligers’. Dit schrijven ontving ik onlangs van de secretaris van de stichting: ‘Kennisneming van de jaarrekening en de verdere toelichtingen nadien levert wat mij betreft op dat ik naar eer en geweten op het formulier voor de Kamer van Koophandel kan invullen dat de stichting op het moment van ontbinding (per saldo) geen baten had.’
Kortom, het is nu definitief, alles ‘staat op nul’, Stichting Broersma is niet meer, het is mooi geweest…

Mocht je nog anderen kennen voor wie dit bericht ook interessant is? Vooral doorsturen, dank!

Dit is ook het moment voor een TERUGBLIK

Ooit in 1987 is de stichting opgericht door Eric de Groot en mij om als ‘officiële Ma van De Broertjes’ (zoals we toen heetten) te kunnen fungeren t.b.v. allerlei zaken.
Nu is Stichting Broersma genoeg geweest, zo’n 30 jaar later dus, wie had dat ooit gedacht.
Er zijn 26 succesvolle Broersma-producties geweest met zo’n 3100 voorstellingen voor zo’n 250.000 toeschouwers, waarvan 80% kinderen (4-12 jaar).
In 2014/15 was er nog de productie ‘WILD!’, een remake van een solo uit 1991.
Meer bleek er artistiek niet in het vat te zitten, ‘alles was gedaan’, mijn jeugdtheaterbron is kennelijk op natuurlijke wijze opgedroogd. Het zij zo…
Sinds begin 2016 waren er al geen stichtingsactiviteiten meer, dus de vraag van het bestuur begin dit jaar was terecht: ‘Hoe verder? Is het tijd om te stoppen?’
Kleine kanttekening: de terugspeeltheatervoorstelling ZAALVOLVERHAAL liep en loopt nog wel door, maar nu onder mijn ZZP-vlag.
|
In mei 2001 schreef de Leeuwarder Courant bij de viering van het 15-jarig bestaan van Stichting Broersma:
….De kracht, de eigenheid van Stichting Broersma schuilt in een grote mate van schijnbare terloopsheid en in een kinderlijke kijk op de wereld. De toeschouwers, jong en oud, verwonderen zich met de makers over al die merkwaardige malloten die onze aardbol bevolken. Daarmee wordt glashelder uitgebeeld dat je nooit bang hoeft te zijn iets te leren van een ander. Een wisselbeker werd gisteren symbolisch uitgereikt aan de 100.000e bezoeker, aan ons allemaal dus. Op naar de 200.000, want naast een volwassen kleuter is Rob Heiligers ook een doordouwer en een rasoptimist...
 
En toen gingen we nog eens 15 jaar door, tot 250.000 bezoekers zelfs... 
Inderdaad, het is heel, heel mooi geweest!
Hierbij hartelijk dank aan jullie als betrokken medewerker, bestuurder, werkgever, subsidiegever of toeschouwer!

Vanaf het begin zijn we rijkelijk bedeeld geweest met bijdragen van allerlei fondsen, dank!
Vanaf 1994 ontvingen we vele productiesubsidies van gemeentelijke en provinciale overheden in Noord-Nederland, dank!

Het bestuur van Stichting Broersma bestond de afgelopen twintig jaar uit:
Annet van der Hoek, voorzitter, organisatieadviseur en ex-Tweede Kamerlid voor de PvdA.
Hans Bosch, secretaris, rechter te Leeuwarden.
Jan Kersbergen, penningmeester, ex-directeur Friesland Bank.
Nogmaals dank!


Wie wil nog enige sentimenten herbeleven?
Zie bij ‘archief’: mooie herinneringen, foto’s, recensies, muziekjes, alle details over makers, etc.

Hier is wel een PC of laptop voor nodig i.v.m. de ‘ouderwetsige site’. Het werkt niet op een smartphone dus, die bestonden toen nog niet, sorry.

 
Alle BROERSMA-voorstellingen hadden als overeenkomst een toegankelijke en fysieke speelstijl, waarbij geprobeerd werd een evenwicht te vinden tussen beeld, spel, zang en muziek. Daarbij waren tragikomische humor, verrassing en verwondering steeds als 'smaak' aanwezig.
Alle BROERSMA-voorstellingen zijn vanuit improvisatie ontstaan. De makers werden hierbij ondersteund door een team van creatievelingen op het gebied van regie, vormgeving, tekst, zang, muziek en dans.
De BROERSMA-producties hadden meestal geen vastgestelde speeltermijn. Zolang iets voor de spelers nog boeiend en leerzaam was om te doen, bleef het gespeeld worden.
Rob’s beeldend-theater-solo 'DE VERDWALINGEN VAN Z' (rond zijn ‘alter ego’ Z(achariasz)) is zodoende 18 jaar op tournee geweest (410 x gespeeld).

Van 1986-1996 speelde Rob vnl. samen met Eric de Groot als ‘De Broertjes’.
Van 1997-2004 speelde Rob vnl. met Mariken Jongman en Jothea Brouwer, vanaf 2004-nu vnl. solo of met Rita Spijker e.a. Dit alles onder de naam Theater Rob Heiligers.
Een bijzondere vermelding verdient Koen Schyvens, regisseur (of eindregie) van vele producties tussen 1987 en 2012. Big hug, Koen, dank!

Helemaal onderaan staan ‘ter sentiment’ de producties van STICHTING BROERSMA nog eens op een rijtje.
Mocht je een reactie willen geven? I
k hoor het graag…

Hartelijks en tot ziens!
Rob Heiligers


P.S. 1:

Voor de liefhebber ook een VOORUITBLIK 
Want al is de stichting niet meer, mijn leven gaat natuurlijk verder…

Zelf ben ik nu vooral bezig met mijn NATUURLIJK-werk samen met collega Aafke Douma, we zijn georganiseerd als Maatschap.
‘Energetisch onderzoek’ heeft me altijd gefascineerd en bezig gehouden, al van ver voordat ik jeugdtheater ging maken. Dat weet misschien niet iedereen?
Sinds 2004 is het ook echt ‘energetisch werk’ geworden in workshops en in mijn praktijk Quantum Link, eerst part-time naast theatermaken en nu dus full-time als NATUURLIJK.
Theater maakten we vrijwel altijd voor alle leeftijden, ‘voor iedereen van 4 tot 104’. Ik voorzie met mijn NATUURLIJK werk ‘nog wel tot mijn 104e bezig te blijven…’ .

Mijn studie/opleiding van ooit ontwikkelingspsychologie komt ook goed van pas.

In het jeugdtheater was ik al professioneel werkzaam met educatieve voorstellingen rond psychologische thema’s. Het is nu prachtig om mee te maken wat we in onze praktijk voor cliënten kunnen betekenen met een (para-)psychologische benadering. We ontvangen allerlei cliënten uit het hele land, van heel jong tot zeer oud. Geregeld gaat het om mensen waar het ‘reguliere circuit’ geen antwoord meer op heeft. Met onze benadering kunnen we ‘oorzaken achter klachten’ in beeld brengen en zo genezingsprocessen succesvol bevorderen. Mooie ontwikkeling ook is dat er de afgelopen weken bijv. een psychiater, een onco-psycholoog en een ambulance-arts bij ons in de praktijk kwamen. Kortom, we worden serieus genomen met ons NATUURLIJK werk, fijn zo!

Wil je hierover meer weten?
Zie ‘inkijkjes’ bij praktijk of kijk eens naar andere activiteiten op www.NATUURLIJKCentrumBewustzijnenBloei.nl
Of wees welkom eens ‘live’ bij een bijeenkomst, een workshop of in onze praktijk?

Hartelijks!
Rob
 

P.S. 2:

‘HERINNERT U ZICH DEZE NOG?’ (alle Broersma-producties op een rijtje):

'OPA IS EEN MAFKEES' (gemaakt in 1986, 35x gespeeld) 4+, met Eric de Groot, meespeeltheater voor kleuters, ooit gemaakt voor onze dochters Marlinn de Groot en Yoko Heiligers.

'NONDESNOT, ZEI DE KONING' (1987, 187x) 4+, meespeeltheatersprookje voor alle leeftijden met 27 rollen, in 30 landen wereldwijd gespeeld op Nederlandse basisscholen (1989-1993).
Eerste regie Koen Schyvens.

'DOOR 'T DAK' (1989, 112x) 6+, een ‘buitelende bewerking’ van de Koning Arthur-legende, regie Koen Schyvens.

'AUditie' (1990, 65x) 7+, ‘over de dood’, met inspiratie van De Gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren, mede ontstaan n.a.v. het overlijden van Rob’s dochtertje Maj. Regie Koen Schyvens.

'WILD' (1991, 88x) 7+ solo Rob, sterke verhalen rond attributen uit een ‘wilde kast’. Regie Ilja Tammen.

'KISSING DOGS' (1992, 25x) 12+, vrije Sam Shepard bewerking door Eric e.a. Regie Poppe Boonstra.

'GEVAREN' (1994, 36x) bij TRYATER 7+, over sterke waargebeurde verhalen van onze varende vaders. Regie Henk Zwart (Suver Nuver).

'DREAMSCAPE' (1994) in Roemenie 4+, het vervolg op de buitenlandse tournees, nu in Roemeense weeshuizen. Met Jeroen Busscher en studenten Docent Drama.

'MASSA' (1995) in Roemenie 7+, deel 2 weeshuistournee, nu met Koen Schyvens i.p.v. Rob

'DE VERDWALINGEN VAN Z' (1995, 410x) 4+, beeldend-theater-solo Rob, deel 1 van Z-serie. Regie Threes Schreurs (Dogtroep),

'DE VERPLEGERS' (1996, 90x) 7+, over ‘drie mensenredders op een babyafdeling’, was de laatste voorstelling samen met Eric de Groot. Regie Henk Zwart.

'OPGEKIKKERD' (1997, 78x) 4+, de eerste voorstelling met zangeressen Mariken Jongman en Jothea Brouwer, geïnspireerd door ‘Kikker en Pad’ van Arnold Lobel. Regie Rob.

'WONDERBAAR' (1998, 26x) 7+, festivalvoorstelling ‘over dolfijnen’ samen met verstandelijk gehandicapten. Eindregie Henk Zwart.

'LOVARE LOVARE' (1999, 160x) 7+, beeldend theater, deel 2 van Z-serie. Vrouw komt uit de lucht vallen, man wordt verliefd, wat nu? Regie Jacqueline Kaptein.

'POST!' (2000, 279x) 4+, mede geïnspireerd door het ‘enneagram’ en Annie M.G Schmidt, een a-capella-musical. Beluister alle liedjes nog eens bij ‘school + muziek’? Regie Jacqueline Kaptein.

'FAMILIE FAMILIE' (2002, 124x) 7+, muzikaal familiedrama rond vraag ‘waar is mijn vader?’, geïnspireerd door familieopstellingen en ‘volksopera’. Regie Koen Schyvens.
Vanaf nu werkt muzikant/componist Robert van der Tol mee aan de Broersma-producties.

'OMA?' (2004, 203x) 4+, beeldend-theater-solo met poppen, ‘ter ere van alle grootmoeders’. Regieadvies Threes Schreurs.
Vanaf nu is er steeds medewerking bij Broersma-producties van vormgever Vincent Alders.

'BABY!' (2004, 158x) 6+, Mariken en Jothea in een muzikaal verhaal in countrysferen over ‘waar komen baby’s vandaan’? Prompt werd Jothea zwanger: Jelmer! Regie Rob.

'ZAALVOLVERHAAL BLUEBOY' (2006, 130x), ‘terugspeeltheater voor kinderen’, improvisatietheater met Rita Spijker over reisverhalen. Regie Rob.

'OOMPJE' (2006, 150x) 4+, laatste voorstelling/co-productie met Mariken Jongman. Muzikaal literair poppenspel. Regie Rob.

'ZAALVOLVERHAAL' (2006, 350x) 16+, wordt nog steeds gespeeld (samen met Rita Spijker e.a.), terugspeeltheater n.a.v. verhalen uit het publiek, voor zowel zakelijke als feestelijke doeleinden.

'ZAALVOLVERHAAL: Meisje met de Gouden Handjes (2007, 70x) 6+, ‘terugspeeltheater voor kinderen’ over trots en schaamte. Regie Rob.

'dOKtr Z' (2010, 145x) 6+, deel 3 van Z-serie, beeldend-theater-solo over een positivo-dokter met Lov-pleisters en een gebroken hartje. Regie Rob.

'KOEKOEK’s VOGELPARADIJS' (2012, 80x) 6+, deel 4 van Z-serie, beeldend theater ‘over vogels’ en in het bijzonder de koekoek, gemaakt samen met dochter Yoko Heiligers. Laatste regie Koen Schyvens. Yoko maakte overigens ook vele flyers voor onze producties, extra dank!

'VUURVOLVERHAAL' (2013, 8x) 10+, waargebeurde verhalen vertellen rond een vuurplaats…

'WILD!' (remake 2014, 55x) 6+, interactieve beeldende solo Rob, sterke verhalen rond een kast ‘vol wilde spullen’. Regie Rob.

JAJAPOEPOE!!!

THE END…

…And in the end the love you take is equal to the love you make…
(THE BEATLES, Abbey Road)